MONTES JURA

Looptijd project: 
15/02/2018 tot 31/12/2018
De gal-afvloed kan om diverse redenen stagneren. Bijvoorbeeld als gevolg van een galsteen, littekenweefsel of een tumor. Als de gal niet goed wordt afgevoerd lijdt dat tot ernstige klachten, zoals pijn, ontstekingen, koorts en spijsverteringsproblemen. Ophoping van galzouten in de huid veroorzaakt geelzucht en jeuk. Er kan, als gevolg van een en ander, een levensbedreigende situatie ontstaan. Een operatie kan een oplossing bieden, maar een beter alternatief is het plaatsen van een stent, een buisje, in de galgang, zodat de gal weer naar de darm stroomt en klachten verdwijnen. Soms is het een tijdelijk probleem, dat vraagt om een tijdelijke oplossing. Montes Jura ontwikkelt een bio-absorbeerbare stent. Voordeel hiervan is dat de patiënt niet permanent een lichaamsvreemd materiaal in zich draagt en daarmee wordt de kans op complicaties als ontstekingen en verstoppingen gereduceerd. Bij een nieuwe afvloedbelemmering zouden de problemen recidiveren en een herhaling van de ingreep is dan niet meer mogelijk.
 
Montes Jura ontwikkelt met behulp van speciale legering het functionele deel van de stent. Het Belgische partnerbedrijf Ultroxa Polymers is gespecialiseerd in de ontwikkeling van bio-absorbeerbare polymeren.
 
Het doel van de samenwerking is om de eigenschappen van het geschikte polymeer te bepalen, te ontwikkelen en te testen zodat dit gebruikt kan worden voor de bescherming van de legering om voortijdige corrosie en als gevolg daarvan afname van de mechanische stenteigenschappen te voorkomen.

 

Voor meer info: https://www.hightechcampus.nl/bedrijven/montes-jura-medical-technologies 

Sponsors

Link2Innovate is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de volgende sponsors. Meer info: www.grensregio.eu