PERTRACTA

Looptijd project: 
15/02/2018 tot 31/12/2018
Pertracta ontwikkelt een module met membranen en folies, die ingezet kan worden voor speciale scheidingsprocessen in vooral de chemische industrie. De membranen in deze module zorgen ervoor dat twee (vloei)stoffen onderling componenten kunnen uitwisselen (via de poriën in het membraan), zonder dat deze stoffen contact met elkaar maken. De module zal bestaan uit frames waarin diverse kanalen zijn aangebracht; op deze frames worden de membranen en folies aangebracht. De frames zijn vervolgens onderling verbonden zodanig dat er een lekdichte en drukbestendige module ontstaat.
 
In deze speciale scheidingsprocessen komen vaak extreem agressieve en corrosieve stoffen voor: de module, membranen en folies moeten daarom worden gemaakt van materialen die hiertegen bestand zijn. Deze eis leidt tot een combinatie van speciale kunststoffen voor de frames en voor de membranen en folies (gebaseerd op fluorpolymeren), die tot op dit moment niet in deze vorm wordt gebruikt of geproduceerd in enig ander industrieel proces. Pertracta staat daarom voor twee uitdagingen: hoe de frames te vormen van deze speciale kunststof, en hoe de membranen en folies op deze frames bevestigd te krijgen.
 
Inno-Mould heeft de kennis in huis om een proces te onderzoeken en te ontwikkelen om de frames te kunnen produceren uit een geschikt fluorpolymeer.  Pertracta heeft contact met een derde partij in Nederland om de bevestiging van de membranen en folies op deze frames te ontwikkelen en testen.
 
Het doel van deze samenwerking is om een testmodule gemaakt van fluorpolymeren te ontwikkelen voor een scheidingsproces. Met deze testmodule zal in een extern laboratorium een serie testen worden gedaan om te kijken of de module veilig en robuust is, en of de standaard performance van het beoogde scheidingsproces gehaald kan worden.
 

Sponsors

Link2Innovate is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de volgende sponsors. Meer info: www.grensregio.eu